Moezelkaart
www.moezel-reizen.nl
Klik op de kaart om te vergroten

 

Enkirch Wijn Diploma:
Alles leren over de wijnbouw aan de Moezel: een cursus uit 4 delen.

wijnbouw aan de Moezel

Schnoeien
(Februari-Maart)

Goed en warm ingepakt bij winterse temperaturen, gaat u samen met uw wijnboer de wijnbergen in.
U leert het oude vruchthout te verwijderen van de druivenrank en de 1-jarige scheuten te behouden, want alleen deze geven druiven. De hoge kwaliteit van de druiven die voor wijn noodzakelijk is, is zonder het snoeien niet te bereiken. Natuurlijk krijgt u ook tips voor uw pergola in uw tuin.

Binden
(Maart-April)
Oogsten van de druiven voor het maken van de wijn
Hier vragen we om uw handigheid!
De 1-jarige vruchtscheuten moeten gebogen worden, om een gelijkmatige groei van de nieuwe ranken te bevorderen.

Opbinden
(Juni-Juli)

In de zomer, staand op de hete leistenen, tijdens het opbinden van de jonge scheuten, vloeit het zweet
van de wijnboer heftig en snel ook het uwe.
Het opbinden voorkomt het afbreken van de ranken en laat zo in de draden een loopwand ontstaan voor optimale zonopname voor het verkrijgen van een hoog suikergehalte.
Na gedane arbeid smaakt de wijn 's avonds dubbel zo lekker.

Wijnoogst
(Oktober)

In de meest mooi tijd van het jaar, begeeft men zich 's morgens heel
vroeg in de morgennevel in de wijnbergen. De morgennevel die een nieuwe mooie dag aankondigt. Na een glas broesem wordt u meteen veel warmer en vol dadendrang gaat u aan het werk. De druiven worden met een schaar van de ranken geknipt. Hierna kan de oogst gaan rijpen door een samenspel van de natuur (genoeg regen en zonnenschijn) tot een voortreffelijk natuurproduct.


Meer informatie over het Enkirch Wingert-Diploma en overnachtingsmogelijkheden, kunt u krijgen bij de toeristeninformatie van Enkirch
Tel: 0049 65 41 - 92 65

 

Terug naar de lijst met Bezienswaardigheden en Activiteiten

 

Enkirch wijn diploma